top of page

Rapport: Ecuador & Galapagos 3/11

Staffan Åkeby, tidigare ordförande i Skånes Ornitologiska Förening, tog oss med på en hisnande Avifauna-resa till Ecuador i Sydamerika. Vi började i huvudstaden Quito högt uppe i Anderna och fick följa med till kuperade skogar med säregna myrpittor och bredvingade kondorer samt undersköna kolibrier.

Därefter bar det av med flyg omkring 100 mil västerut i Stilla havet. Här ligger de säregna Galapagosöarna. Under årmiljonerna bildade genom våldsamma vulkanutbrott mellan olika kontinentalplattor. De östliga öarna i arkipelagen är de äldsta, medan de som ligger längre västerut fortfarande är under utveckling genom aktiva vulkanutbrott.

Faunan och floran är mycket speciell och en hel del arter är endemiska (finns bara här i hela världen). Vi fick träffa skräckinjagande men tämligen ofarliga havsleguaner, stora landleguanen, talrika sjölejon, väldiga landsköldpaddor och snabbsimmande späckhuggare.

Bland fåglarna noterades sällsynta sottrutar (ca 400 ex totalt i världen), nattjagande svalstjärtade måsar, olika arter Darwinfinkar och skriktrastar, liror och havssulor.

Det blev en lång men synnerligen intressant och uppskattad föreläsning som avtackades med varma applåder! Och vi klarade med fyra minuter till goda att lämna aulan innan larmet gick klockan 21! Tack Staffan - och välkommen åter!

Thomas JohnssonGalapagosskriktrast

Galapagosvråk

Comments


bottom of page