top of page

De Vilda Blommornas Dag 18/6 (rapport)

Rapport från "De Vilda Blommornas Dag" söndagen den 18 juni.

Detta trevliga arrangemang kom till Sverige från Danmark år 2002. Sedan dess firar vi dagen tillsammans med hela Norden, alltså Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island samt till Danmark hörande Grönland och Färöarna. Detta alltid tredje söndagen i juni. Bakom arrangemanget står hos oss Svenska Botaniska Föreningen.


Carl-Axel Andersson ledde oss som vanligt på ett utmärkt sätt - det har han och Pål-Axel Olsson troget gjort sedan starten för nästan tjugo år sedan, tidigare även med Lars Åkerman som guide. Endast två gånger under denna tidsera har vi missat: 2020, då vi GBF:are var på utfärd till Hallands Väderö samt 2021, då allt var inställt p g a Corona- viruset.

Vi i floragruppen hade i år valt att förlägga denna söndag till ett utmärkt område vid Röe mellan Lommarp och Nävlinge . Läs gärna mer om området på sidan 29 i ”Naturguide Hässleholm 52 pärlor”. Tyvärr var vi endast 10 pers som fick njuta av en underbar för-middag. KOM IGEN Ni ANDRA! Plocka fram stövlar, kängor, fika, och ett glatt humör, så ses vi ”mitt i spenaten”, som Lena Nyman sa en gång.

Ett kort duggregn drog snabbt förbi och Carl-Axel sorterade gräs och blommor för oss fram till kl 13:00. Allt som finns där hann vi inte med, men det blev drygt ett sextiotal arter.

Nämner här bara några ”pärlor", exempelvis sötvedel, rödblära, stenbär, väddklint, tandrot, långsvingel, oxtunga, backvial, skogsbingel, lundelm, storrams, gräddmåra, gulluzern och lundslok.

Naturhälsningar

Johnny Nilsson

Ps. Även trana och ett ex av sotmätare hälsade på oss Ds.Carl-Axel Andersson leder exkursionen Foto: Johnny Nilsson

コメント


bottom of page