top of page

Möt våren vid Mölleröds kungsgård

Uppdaterat: 5 aug. 2019

Måndagen den 22 april 2019.

Årets tipsrunda blev i år förlagd till naturen runt Mölleröds kungsgård, då platsen av undertecknad upplevs som mindre blåsig än Magle våtmark, samt att en förnyelse behövdes, då vi gått samma runda på Magle ett antal gånger nu.

En miss av oss i programkommittén gjordes dock, då vi inte uppmärksammade att den 22 april 2019 var Annandag Påsk, men trots detta mötte 16 personer upp.

Vi som gick rundan med dom uppsatta frågorna (12 st) ihopsatta av undertecknad fick dock en underbar vårkväll. Vandringen gick söderut ner mot parkeringen vid “Slingra dig”, sedan följde vi ån norrut upp till bron väster om Kungsgården och bort till Kungsgården.

Strax innan vi vände norrut gick vi över den ena bron, Pål-Axel (vaken som alltid) tyckte med all rätt att vi skulle beskåda den enorma mängden av violer som lyste lång väg ute på Möllerödsfältet.

Det lyste blått lång väg företrädesvis av styvmorsviol men även andra violer som tex åkerviol.

En helt otrolig syn. Ja, ni har väl sett dom inlagda bilderna på GBFs hemsida; tack Thomas J och Håkan W mfl.

Väl åter på åns östra sida möttes vi av en liten snok som låg vid vägkanten och tittade på oss.

Någon fjäril fladdrade förbi, uppe vid bron blommade redan smörblomma och gulsippa, men det som fångade deltagarnas stora intresse var kungsfiskarna och forsärlorna; flera stycken av båda arterna flög runt oss!

Nu var vi komna till avslut och två st fågelholkar skulle delas ut. En till segraren med flest rätt, den andra lottas ut. Dagens vinnare blev Pål-Axel Olsson - alla tolv rätt - endast en fråga gav honom lite huvudbry; färgen på Sparvugglans ägg men även den blev rätt besvarad. Grattis!Grattis även till Stefan Bengtsson som vann den utlottade holken!

Frågorna då? Dom spände mellan vem som skrev visan om okända djur; Beppe Wolgers och sparvugglans ägg eller antal mossor i Sverige (enligt Hallingbäcks senast fältguide: 1060 st).


Vid pennan Johnny Nilsson.


PS. Dom båda välgjorda holkarna var tillverkade av Tord Persson, samt angående frågan om dessa, ingångshålet på en starholk bör vara ca 50 mm.

DS.


Mölleröds kungsgård och den gamla slottsruinen

Comments


bottom of page