top of page

Lillasjödagen den 17 september

Har idag haft mellanstadiet och högstadiet på en Friluftsdag runt Lillasjön i Hästveda. Vår station var i GBF:s regi med fåglar, allemansrätten och hur vi tar hand om naturen.

Alla ungdomar var entusiastiska och kunde mycket mer än vi trodde och vi upplyste ungdomarna om lite mer.

Vi började med första gruppen kl. 8:40 med 5A: kl. 9:05 med 5B: kl. 9:30 med 4: kl. 9:55 med 9:3, kl. 10:20 med 9:2 , kl.10:,45 med 9:1, kl. 11:10 med 8:3 och där i mellan var det någon klass som tyckte det var intressant och fick en ”extra” lektion. Kl 11:30 hade ungdomarna lunch och vi gick hem och värmde kroppen. En fin dag men rätt så kall och vinden var ”vass” från sjön.

Vi berättade om fåglarna vi hade fått med oss, om knipholken, hur fåglarna hoppar på sin fettkudde ut från boet, hur många holkar det finns kring sjön, om Sveriges Nationalfågel, om staren som hade bott i några av våra holkar, om kungsfågeln som är Sveriges minsta fågel och om en del bon där nötväckan bodde först och den svart vita flugsnapparen därefter flyttade in. Vi berättade också hur viktigt det är att vara försiktig kring sjöar och åkrar där vi har våra markboende fåglar.

Vi tog upp Allemansrätten och berättade vad du får respektive inte får göra i vår natur, ungdomarna var rätt så uppdaterade på detta. Tog också upp hur viktigt det är att inte förstöra våra livbojor, som finns runt sjön, varav en är kastad i vattnet, där en drunkningsolycka är svår utan livboj!

En otroligt fin samling av ungdomar som var positiva och hade många frågor. En klass var så intresserad att vi skickar över listan på fågelholksinventeringen på småholkarna - och där de skulle följa upp det till nästa vår!


Roland & Iréne KjellanderRoland Kjellander vid GBF:s station Foto: Iréne Kjellander

Comments


bottom of page